Kirjanpitäjä Kristiina Lehtonen suoritti Vuokravalvonnan ja perinnän tutkinnon (VPT) Kiinteistöalan Koulutussäätiössä. Koulutus antoi lisäosaamista isännöintitoimiston kirjanpitäjän yhteen tärkeimmistä työtehtävistä; reskontran hoitamiseen.
Taloyhtiöiden reskontra, eli vastike- ja käyttökorvausmaksujen tarkastus, tehdään kuukausittain. Isännöinnissämme on 22 asunto-osakeyhtiötä, sekä yksi liike- ja teollisuusyhtiöt, joista maksuhuomautuksia toimitetaan kuukausittain keskimäärin reipas kymmenkunta, eli vuositasolla pitkälle toistasataa.
Naapurin kukkarolla?
Maksuvelvoitteensa laiminlyövä saattaa usein ajatella, että ei yksi ”tonnin rästi” taloyhtiötä kaada. Se pitää paikkansa, mutta osakkaiden yhdenvertaisen kohtelun vuoksi maksujen laiminlyöntioikeus pitäisi antaa kaikille osakkaille. Sitten yhtiö kaatuisi. Puuttuvan tonnin vaje, siihen saakka kun se saadaan jollain konstilla laiminlyöjältä perittyä taloyhtiölle, on ikään kuin korotonta lainaa muilta osakkailta maksunsa laiminlyövälle.
Pitäisikö siten maksuhuomautuksen sijaan laiminlyöjää pyytää, että käyppä soittelemassa naapurien ovikelloja ja kysymässä onko taloyhtiömaksujen maksaminen muutaman kuukauden myöhässä heille ok?
Erilaiset elämäntilanteet terveyshuolista työttömyyteen saattavat heikentää osakkaan maksukykyä. Useimmiten viimeisimpänä halutaan vaarantaa oma asumisoikeus, mutta joskus asiat ajautuvat pisteeseen, ettei pysty maksamaan asumisoikeuteenkaan liittyviä maksuja. Isännöinti toki kuuntelee myötätunnolla elämäntilanteita, mutta perintäprosessia ne eivät muuta, muutaman kuukauden maksuaikajärjestelyä lukuunottamatta.
Kun osakas jättää vastikkeet maksamatta, annetaan pari maksuhuomautusta. Jos maksuja ei ala kuulumaan, taloyhtiön hallituksen on pakko antaa varoitus. Pakko sen vuoksi, että jos maksamattomia vastikkeita on yli puolen vuoden ajalta, ja asunto myydään, vastaa ostaja saatavista vain kauppakuukaudelta ja sitä edeltävältä viideltä kuukaudelta. Kuuden kuukauden ylittävät saatavat jäävät taloyhtiön, eli muiden osakkaiden, kontolle, ellei niitä saa perittyä edelliseltä osakkaalta.
Kuka ei hoida hommiaan?
Jos tällainen tapahtuu, katseet kääntyvät usein hallituksen ja isännöinnin suuntaan, jotka eivät ole hoitaneet perintää ja viime kädessä huoneiston haltuunottoa. Tämän johdosta, omamme ja hallituksen selustan turvataksemme, ja isännöintisopimuksessa näin sopineemme, lähettelemme niitä maksumuikkareita kuukausittain.